loader

03 Nisan 2025

SERSA Hakkında

SERSA, 1996 yılında, Türk seramik sektöründeki seramik sağlık gereçleri üreten kuruluşları aynı çatı altında toplama amacıyla kurulmuştur.

Derneğin amacı, Türk seramik sağlık gereçleri ürünlerinin tanıtımı, ulusal ve uluslararası pazarlarda, seramik sanayiinin ürünlerinin etkinliğini artırarak pazar payı artımı ve yeni kullanım alanları yaratmak; sürdürülebilir büyümelerine destek olmak için üyelerinin çeşitli konulardaki ortak sorunlarına çözümler aramak; sektörün bilimsel, kültürel, teknolojik, ekonomik gelişimine yarayacak kurumları, konsorsiyumları, toplulukları kurmak, uluslararası organizasyonlarda yer almasını sağlamak; sektörün üretim ve ticaretinin meslek ahlakı ile kamu yararına uygun çalışmalarını denetlemek ve bu konuda gelişmelerine yardımcı olmak, üreticiler ve çalışanlarına mesleki, sosyal ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek; küresel rekabetin getirdiği koşullarda üyelerinin rekabetçi şekilde yapılanmalarına yönelik ortak işbirliği alanları yaratmak; sinerjik sonuçlara yönelik ortak eylemler organize etmek olarak açıklanabilir. 

SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜ

Avrupa’da en çok üretim yapan birinci ülke konumunda olan sektör, dünya SSG üretiminin %5’ine yakınını üretmektedir. 

25 milyon adeti aşan üretimi ile Avrupa'da 1., Dünya'da 4.seramik sağlık gereçleri üreticisidir. 47 üreticinin faaliyet gösterdiği sağlık gereçleri sektöründe 35 milyon adete varan kurulu kapasite 2021 yılında 22 milyon adet, 2022 yılında 25 milyon adet, 2023 yılında 21 milyon adet üretim gerçekleştirilmiştir. İhracat miktarı 2021 yılında 9.7 milyon adet, 2022 yılında 9.7 milyon adet, 2023 yılında 7.7 milyon adet, 2024 yılında 6.5 milyon adet gerçekleşmiştir.

Türk seramik sektörü 5 kıtada 150’den fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. En önemli ihracat pazarları Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD olmuştur. Bu 5 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın %45’ ini oluşturmaktadır. Üretiminin %45'ini ihraç eden Türkiye, Avrupa'da 1., Dünyada 4. büyük seramik sağlık gereçleri ihracatçısıdır. Sektörün İhracat yerli katma değer oranı % 82 ‘dir. Seramik sağlık gereçleri  üretiminde 2023 verilerine göre 12.811 çalışan bulunmaktadır. 

SERSA’nın üyeleri arasında sektörün ve dünyanın en büyük üretici firmaları bulunmaktadır. Giderek büyüyen üretim kapasitesi, modern teknoloji yatırımları ve yüksek kalite avantajları sayesinde, Türk seramik sağlık gereçleri sektörünün dünya pazarlarındaki rekabet gücü giderek artmaktadır. SERSA üyesi firmalar ise, sektörde kapasitenin %75'ini, ihracatın ise %90'ını gerçekleştiren bir gücü temsil etmektedirler. 


İletişim Bilgileri