15 Eylül 2024
21 Ocak 2013 tarihinde Four Seasons İstanbul at Bosphorus Otel'inde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün tarafından sunumu yapılan “Türkiye Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı” Devlet ve özel sektör işbirliğiyle hazırlanan seramik sektörünün yol haritası açıklandı:
Devlet ve özel sektör işbirliğiyle hazırlanan “Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklamasıyla uygulamaya geçti. Seramik sektörünün imajını yükseltmek ve küresel pazar payını artırmak vizyonuyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün öncülüğünde hazırlanan eylem planı, sektörün yol haritasını ortaya koyuyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı tanıtım toplantısında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından kamuoyuna duyurulan eylem planıyla, ulusal ve uluslararası pazarda etkili olmak isteyen sektörün önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor.
Strateji belgesi sektöre ışık tutuyor
“Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın özel sektöre ışık tuttuğunu belirten Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Sektörümüz adına son yıllarda atılan en mühim adımlardan biri olarak gördüğüm bu çalışma, ülkemiz için önemli bir sürdürülebilirlik unsuru olarak gördüğümüz ‘devlet ve özel sektör işbirliği’ ilkesine en kayda değer örneklerden birisi oldu” dedi.
Şirketlerimiz artık ulusal planlardan yararlanıyor
Seramik sektörünün ilk ulusal strateji planına kavuştuğunu ifade eden Zeynep Bodur Okyay, “Yıllar boyu çoğu zaman el yordamıyla yürüdüğümüz yollarda şimdi bu planlar bizlere ışık tutuyor. Şirketlerimiz kendi stratejik planlarını yaparken, yatırımlarını tasarlayıp ürünlerini geliştirirken, AR-GE adımlarını atarken artık bu ulusal ve sektörel makro planların alfabesinden yararlanıyor” diye konuştu.
40 milyar dolarlık ileri seramik pazarından neden pay almayalım
“Seramik artık sadece seramik olmaktan çıkmıştır” diyen Zeynep Bodur Okyay, uzay, savunma ve havacılık sanayii, enerji üretim ve iletimi, ısıtma ve soğutma, otomotiv, yeni çevre teknolojileri, elektronik sanayi gibi en hızlı teknoloji geliştiren sektörlerde seramik ürünleri kullanıldığını vurguladı. İleri seramik malzemelerin dünyadaki pazarının 40 milyar dolan seviyesinde olduğunun altını çizen Zeynep Bodur Okyay, bu alana “Neden bu pazardan pay almayalım” diye baktıklarını söyledi.
Sektörümüz dünya devleriyle rekabete girdi
Türk seramik sektörünün karo ihracatında dünya 4’üncüsü, seramik sağlık gereçlerinde ise Avrupa’nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olduğunu kaydeden Zeynep Bodur Okyay, şunları söyledi: “Türk seramik sektörü, bir zamanlar dünyanın ulaşılmaz seramik devleri olarak görülen İtalya ve İspanya ile artık sıkı bir rekabete girdi. Sektörümüz, kendisini güçlü kılan özelliklerle dünya seramik üretiminin daha da önemli bir oyuncusu olmaya namzettir.”
Kamu ve özel sektörün üstleneceği sorumluluklar belirlendi
Hem kamu hem de özel sektörün üzerine düşen sorumlulukları tarif eden önemli maddelerin de bulunduğu stratejide; “sektörün ihtiyaç duyduğu teknik standartlar”, “yenilikçi ürünlerin üretim ve satışına yönelik teşvik mekanizmaları”, “yeni ham madde araştırmaları”, “sektörde piyasa denetiminin güçlendirilmesi”, “ihracat kredilerinin büyütülmesi” ve “KOBİ ortak girişimlerinin desteklenmesi” ile ilgili başlıklar öne çıkıyor.
© Copyright 2024 | Türkiye Seramik Federasyonu