Zorlu geçen ikinci çeyrekte İnşaat Seramikleri, 27,88’lik katkı oranı ile ihracat katkısını istikrarlı olarak artırmaya devam eden sektör oldu

Türkiye Seramik Federasyonu desteÄŸi ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2018 yılı ikinci çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre, 17 sanayi sektörü arasında inÅŸaat seramikleri 27,88’lik oranla ihracata katkı oranı en yüksek sektör oldu. İnÅŸaat seramikleri, son beÅŸ çeyrek dönemdeki istikrarlı artışıyla ihracata olan net katkısını sürdüren sektör olmayı baÅŸardı. İnÅŸaat seramiklerini sırasıyla giyim eÅŸyaları ve mobilya sektörü takip etti.
Sanayi sektörlerinin, Türkiye dış ticaretine katkı deÄŸerlerinin ölçümlenmesi amacıyla Türkiye Seramik Federasyonu desteÄŸi ile ekonomistler tarafından hazırlanan “Türkiye İhracat Katkı Endeksi”nin 2018 yılı ikinci çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre; seramik sektörü Türk ekonomisine saÄŸladığı katma deÄŸer ile 17 sektör arasında yine ipi göÄŸüsleyen sektör oldu. Dördüncüsü kamuoyuna açıklanan endekse göre; Türkiye sanayinin ihracata olan genel katkı oranı 0,78 puan ile hemen aynı kalırken, 12 sanayi kolunun katkı oranları bir önceki çeyrek döneme göre iyileÅŸme gösterdi. 5 sanayi kolunun katkı oranında ise düÅŸüÅŸ yaÅŸandı.
İnÅŸaat Seramikleri ihracat net katkısı artışını istikrarla sürdürüyor
2018 yılı ikinci çeyrek dönemi, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında oldukça zorlu koÅŸulların yaÅŸandığı bir süreci kapsıyor. İnÅŸaat seramikleri ise bu dönemdeki zorlu koÅŸullara raÄŸmen ihracat katkı oranını en çok artıran sektör olmayı baÅŸardı. 2018 yılı ikinci çeyrek katkı endeksi verileri itibariyle en yüksek ihracat katkı oranını 27,88 ile yine inÅŸaat seramikleri gerçekleÅŸtirdi. İnÅŸaat seramikleri bir önceki çeyrek döneme göre 1,38 puan artışı da saÄŸladı. İnÅŸaat seramikleri katkı oranı son beÅŸ çeyrek dönemdeki istikrarlı artışıyla da ihracata olan net katkısını sürdüren sektör oldu.
Giyim eÅŸyaları sektörü ikinci, mobilya sektörü üçüncü oldu
Birinci çeyrek itibariyle 17 sanayi kolu içerisinde ihracata katkı oranı pozitif olan 10 sektör bulunuyor. İnÅŸaat seramikleri sonrası en yüksek katkı oranına sahip iki sektör 8,44 ile giyim eÅŸyaları ve 4,04 ile mobilya sektörü oldu. Bu iki sektörün bir önceki çeyrek dönemle kıyaslandığında yerini koruduÄŸu görülüyor.
Motorlu kara taşıtlarında düÅŸüÅŸ var
En yüksek ihracat gerçekleÅŸtiren motorlu kara taşıtları sanayinin katkı oranı ikinci çeyrekte 1,37’ye inerken, tekstil sanayi 1,64’e geriledi. Metal eÅŸya sanayi ise 1,94’e yükseldi. Bununla birlikte 7 sanayi kolunun ihracat katkı oranları ikinci çeyrekte negatif oldu. En yüksek negatif oran 0,15 ile elektronik ve bilgisayar sanayinde gerçekleÅŸti.
2018’in ikinci çeyreÄŸi duraÄŸan geçti
Türkiye sanayinin genel katkı oranı geçen yıl üçüncü çeyrekte de 0,71’e geriledikten sonra dördüncü çeyrekte yeniden 0,74’e çıkmış, 2018 yılı ilk çeyrekte ise 0,79’a yükselmiÅŸti. 2018 yılının ikinci çeyreÄŸinde ise katkı oranı 0,78. Bu oran ile sektörün duraÄŸan bir süreçten geçtiÄŸini söyleyebiliriz.
Türkiye Seramik Federasyonu BaÅŸkanı Erdem ÇENESİZ: “İnÅŸaat Seramikleri, 2018’in ikinci çeyreÄŸindeki zorlu koÅŸullarda gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki rekabet gücünü artırdı”
Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 yılı ikinci çeyrek verilerini yorumlayan Türkiye Seramik Federasyonu BaÅŸkanı ÇENESİZ; “2018 yılı ikinci çeyrek döneminde içeride ve dışarıda oldukça zorlu koÅŸullar ortaya çıktı. Türkiye’de bu süreçte seçimler belirleyici unsur oldu. Bu dönem içerisinde belirsizlikler artmış, mali göstergelerde deÄŸer kayıpları hızlanmış ve ekonomik istikrar zayıflamıştır. Bu koÅŸullar tüm sektörleri etkiledi. Yurt dışında ise küresel ticarette karşılıklı korumacılık önlemleri baÅŸlamış ve ihracatı zorlaÅŸtıran bu süreç ile ticaret savaÅŸları endiÅŸesi artmıştır. Emtia ve mal fiyatlamalarında ise dalgalanmalar yaÅŸanmıştır.
İnÅŸaat Seramikleri sektörü bu zorlu koÅŸulların yaÅŸandığı 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde net ihracat katkısını en çok artıran sektör oldu. Sektörün ihracat katkı oranı bir önceki çeyrek döneme göre 1,38 puan artarak 27,88’e yükseldi ve ihracata en çok katkı saÄŸlayan sektör olarak liderliÄŸini sürdürdü. Bu artış sektörün yurt içi ve yurt dışı rekabet gücünün her türlü olumsuz koÅŸulda dahi artmakta olduÄŸunu gösteriyor.”
Ekonomide net ihracatı saÄŸlayacak olanlar sanayi sektörleridir
Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme ve geliÅŸme için iki temel ihtiyaç bulunduÄŸunun altığını çizen Çenesiz sözlerine ÅŸu ÅŸekilde devam ediyor: “Bu iki temel ihtiyaç daha yüksek katma deÄŸer saÄŸlanması ile daha yüksek ihracat yapılarak net ihracat fazlası elde edilmesidir. Ekonomide üretim ve ihracatta daha yüksek katma deÄŸer ile net ihracatı saÄŸlayacak olanlar ise sanayi sektörleridir.
Net ihracat aynı zamanda yüksek katma deÄŸerli üretim yapıldığını da göstermektedir, nitekim ihracatın ithalattan yüksek olması sektörlerin rekabet gücünü ve bunu saÄŸlayan katma deÄŸeri yansıtmaktadır. Sanayi sektörleri katma deÄŸer ve net ihracat yaratma güçleri ve potansiyellerine göre ölçülmeli ve desteklenmelidir.